sunnuntai 19. tammikuuta 2014

The Devil's Rain (1975)


Hell Rain

Meksiko, Yhdysvallat

Prestonin perheen sadeilta ottaa kurssin kohti kamalampaa, kun perheenpää saapuu kotiovelle, ylistää Paholaista ja sotkee kuistin sulamalla siihe. Perheen vanhempi poika Mark tietää isänsä ennenaikaisen poismenon olevan Saatanan kanssa liitossa olevan Jonathan Corbisin aikaansaannoksia – osapuolilla on vuosisatoja kytenyttä sukuvihaa koskien kirjaa, johon Corbisin seurakuntalaiset muinoin allekirjoittivat sopimuksen sielujensa myymisestä. kauppatavarat ovat viettäneet jo hyvän tovin jonkinlaisessa perkeleellisessä akvaariossa, sillä ilman nidettä Corbis ei voi tilittää yhteistyökumppanilleen tämän saatavia. Kaunainen äijä on lisäksi päättänyt viedä mennessään koko Prestonin suvun Helvetin syövereihin, jolloin tulilinjalle joutuu myös Markin pikkuveli meediotyttiksineen.

The Devil's Rainin [sic] pahimpana riippakivenä on väkisin puoleksitoista tunniksi venytetty juonentynkä. Meno etenee pitkästyttävällä vauhdilla, kohtauksien madellessa kuin kotimaisten sketsisarjojen pahnanpohjimmaisissa; tuntuu siltä, kuin kuvausryhmä olisi tutustuttanut meidät päänäyttämönä toimivan aavekaupungin jokaiseen nurkkaan ja lankkuun. Erityisesti tämä seikka alkaa tökkiä ilkikurisen yllättävää loppua odotellessa, kun sitä edeltää tylsäksi ehtivä sulamisefektien fiilistely. Sääli sinänsä, kun tässä olisi ollut aineksia viihdyttäväänkin Rosemaryn riivaajan (1967) ja Manaajan (1973) vanavedessä tehtailtuun paholaispelotteluun.

Valmista kässäriä käytiin näyttämässä Saatanan kirkon ylipappi Anton LaVeylle, jonka oli tarkoitus konsultoida kultin palvontamenojen teknisissä yksityiskohdissa – yhteistyön vissiin uskottiin tuovan näkyvyyttä sekä elokuvalle että satanistien grottolle. Selkeimmin LaVeyn kädenjälki on läsnä mustan messun ja kultin kastajaisten lavasteissa ja seremonioissa, ja miehen filosofiasta muuten kiinnostuneille ne voivat olla katsastamisen väärtejä. Tosin siinä missä tosielämän satanistit ovat tavanneet korostaa pentagrammien ja invokaatioiden olevan luonteeltaan osallistujien omaa mikrokosmosta hiveleviä ja valtauskontojen ylivaltaa protestoivia näytelmiä, tekee elokuvan kultin kutsuma vihtahousu työtä käskettyä ja pölähtää saarnastuoliin sangen lihallisena. Neuvonantajan lisäksi LaVeylla on cameo jonkinlaisena Corbisin apupappina, tosin mies näyttää aaltopahvikypärineen lähinnä saatanalliselta talitiaiselta.

Näyttelijäpuolella muut lyö laudalta eri henkiolentoja palvelevat William Shatner (Matt) ja Ernest Borgnine (Corbis). Ensiksi mainittu tulkitsee tyylilleen uskollisesti pölhöä käsistä sen kanssa epäsuhdassa olevalla totisuudella, jälkimmäinen tuntuu hiffanneen millaisessa filkassa on mukana ja velmuilee herkullisesti pilke silmäkulmassa ilman, että Corbisin uskottavuus pahuuden ylipappina kärsisi – oikeastaan hahmo on hurjimmillaan silloin, kun tämä ei toimi pirun pukinsarvisena puhelinvaihteena. Muutoin esitykset ovat materiaalinkin vuoksi aika vaisuja.

Melkoista tihkua tämä Paholaisen sade. Syntipukiksi (uhrilampaaksi?) elokuvan kalsealle aikalaiskritiikille asetettiin ohjaaja Robert Fuest, joka aikaisemmin tunnettiin mahtavasta Dr. Phibesista mutta joka loppu-uransa vietti televisiosarjojen parissa. Muillakaan tekijöillä ei leffasta vaikuta olevan järin lämpimiä muistoja – liekö pelkkää sattumaa, että tässä kehnossa kultistikammottelussa elokuvadebyyttinsä tekevä John Travolta ajautui samaan aikaan siviilissäkin erään kultin kynsiin?

1/5

Imdb
Elonet
Wikipedia

11 kommenttia:

  1. Noh, seurasi tästä leffasta jotakin hyvääkin. Michael Myers sai nimittäin maskinsa juurin tämä tuotoksen ansiosta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös tämä Myersin ylle päätynyt ollutkaan Kirk-naamari?

      Poista
    2. http://www.horrorsniped.com/devils-rain-shatner-replica-mask-jason-freddy-krueger-halloween-horror-clown

      Poista
    3. No johan on, toisaalta leffan wikiartikkelissa oli tämmöistä:

      "Because of the low budget, wardrobe and props were often crafted from items on hand or that could be purchased inexpensively. Carpenter hired Tommy Lee Wallace as production designer, art director, location scout and co-editor. Wallace created the trademark mask worn by Michael Myers throughout the film from a Captain Kirk mask purchased for $1.98. Carpenter recalled how Wallace "widened the eye holes and spray-painted the flesh a bluish white. In the script it said Michael Myers's mask had 'the pale features of a human face' and it truly was spooky looking. I can only imagine the result if they hadn't painted the mask white. Children would be checking their closet for William Shatner after Tommy got through with it."

      ...Tosin nuo lähteinä käytetyt linkit Entertainment Weeklyyn ja leffan kotisivuille ei (ainakaan tällä hetkellä) toimineet, joten vaikea käydä varmistamassa, miten tuo naamarin syntytarina on siinä selitetty ja kuinka paljon tässä saattaa olla mukana rikkinäistä puhelinta.

      Sitä en kiistä, etteikö Shatner okulaarittomaksi vahanaamaksi maskeerattuna muistuttaisi Myersia hämmentävän paljon.

      Poista
    4. Vaan onko sillä sitten lopulta niin väliä, mistä Myers maskinsa sai. Kumpikin variaatio kun on kuitenkin Shatnerista lähtöisin ja sillee :D

      Poista
    5. Ei tuo kai mikään elämän ja kuoleman kysymys olekaan, joskin ihan kiinnostavaa asian penkominen. :)

      Poista
    6. ilmeisesti se sittenkin oli kapu Kirk maski, jota Halloweenissa lopulta käytettiin. Alla oleva linkki tarjoaa tästä uutta todistusaineistoa...

      http://shebloggedbynight.com/2013/a-very-brief-history-of-a-very-famous-halloween-mask/

      ... ja saman teki myös Halloween - A Cut Above aiheinen dokumentti elokuvan teosta. Eli olit oikeassa alunperin naamarin alkuperän suhteen :D

      Poista
    7. A Cut Above the Rest piti sanomani... :D

      Poista
    8. Hyvä että sait selvyyden, olen tässä puolitoista vuotta ollut ihan varpaillani! :D

      Poista
    9. Hehee :D Pakko oli tulla ilmoamaan, kun kerran uutta tietoa haltuuni sain. Voin itsekin nukkua taas yöni huomattavasti rauhallisemmin kuin yleensä. :D

      Poista
    10. Joo, eiköhän itsellänikin nyt lopu se omaan huutoon heräily.

      Poista