maanantai 30. maaliskuuta 2015

Frankenström (2001)


Suomi

Vihtori Frankenström on juuri muuttanut uuteen kämppään, minkä johdosta tämän ADHD-kaverit Teemu ja Aleksi päättävät järjestää yllätystuparit. Päivänsankarin kunto ei tahdo juhlimista kestää, ja tämä tulee heittäneeksi lusikan nurkkaan perunajauhokukkulan äärellä. Henkiin jääneet kaverit päättävät pelastaa mitä pelastettavissa on, ja prioriteettitietoisina kuskaavat Vihtorin vielä lämpimän ruumiin tutulle lääkisläiselle fiksattavaksi, heti saatuaan katsastetuksi isäntänsä siskon ilmavaivaisen strippausnumeron.

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

8MM (1999)



8 mm – Kahdeksan millimetriä; Eight Millimeter; Sexy World
Saksa, Yhdysvallat

Nicolas Cage on Tom Welles on yksityisetsivä, jonka arki koostuu maksavien asiakkaiden aviorikosepäilyjen tutkimisesta. Aavistuksen yksitoikkoista, hän kertojan ominaisuudessa toteaa, mutta maksaahan sillä talon, auton sekä vaimon ja lapsen elämisen. Leffan alussa rutiinihommille tarjoutuu vaihtelua, kun vauras leski löytää ukkovainaansa jäämistöä selvitellessään kaitafilmin, mikä sisältää realistisen näköistä seksiä (vähän paha) ja realistisen näköisen murhan (enemmän paha). Saadakseen näkemältään rauhan, perijätär palkkaa Wellesin selvittämään, onko kyseessä ehtaa snuffia vai pelkkä Guinea Pig.

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Mad Bull 34 (1991)


Maddo buru sâti-fô
Japani

Sarjakuvakäsikirjoittaja Kazuo Koiken tunnetuin teos lienee Goseki Kojiman kuvittama Lone Wolf and Cub (1970-1976). Tarinassa isäntänsä epäsuosioon joutunut shogunin entinen pyöveli vaelsi taaperoikäisen poikansa kanssa pitkin 1600-luvun Japania. Saarivaltion rajojen ulkopuolellakin suosiota kerännyt seikkailusarja oli historiallisesti sangen tarkka ja sävyltään erittäin lohduton kuvaus samuraiden hallitsemasta, sulkeutuneesta feodaaliaikakaudesta.

Ihan samanlaiseen dekonstruktioon ei Koike yltänyt (tai varmaan pyrkinytkään) piirtäjä Noriyoshi Inuen kanssa luomassaan poliisimanga Mad Bull 34:ssä (1986-1990), ainakaan jos meininki on lainkaan saman suuntaista kuin tässä suoraan videolle tuotetussa piirrossarjassa (pitäisi puhua vissiin OVA:sta) – jollei siis satu kokemaan realistiseksi kuvaukseksi New Yorkista sitä, että kalsarinsa käsikranaateista kutova ja kahvinsa muoviräjähteellä terästävä seksihullu poliisinjärkäle kamppailee itsemurhaiskuja panssarivaunulla suorittavan kuolemankultin ja kyttätappoja jatkuvalla syötöllä tekevän mekaanisen supersotilaan kaltaisia yhteiskunnan vihollisia vastaan.

torstai 5. maaliskuuta 2015

Lost Paradise (1990)




'Shitsurakuen': jôbafuku onna harakiri; Zankoku-bi: onna harakiri 05; Seppuku!
Japani

En oikein tiedä, miten tätä tämänkertaisen tarinaa alustaisin. Japanilaisen noisemuusikko (noisikko?) Merzbow’n ensimmäinen kokeilu elokuvaohjaajan pallilla kun on juoneltaan äärimmäisen yksinkertainen: sotilaspukuun sonnustautunut nainen saapastelee teollisuusalueelle, tulee tallanneeksi tuhatjalkaisen, astuu varastorakennukseen, avaa uniformustaan vyön ja paidan1, hieroo hetken aikaa paljasta vatsaansa, tempaisee esille seremoniaveitsen ja puukottaa itsensä kuoliaaksi.

Juonen sijasta kannattaisi varmaan puhua performanssista.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

King of New York (1990)


On se vaan näköinen. Kumpikin, tarkalleen ottaen. Tuplapotretista vastanneen ...noirin muuhun taiteeseen voi tutustua TÄÄLLÄ ja elokuvapäiväkirjaan TÄÄLLÄ.

New Yorkin kuningas
Iso-Britannia, Italia, Yhdysvallat

Newyorkilainen pulverikauppias Frank White on lopettelemassa lusimistaan ja palaamassa vapaiden kansalaisten joukkoon. Päälle päin näyttäisi siltä, ettei rikosseuraamuslaitos ole saanut kitkettyä miehestä pahoja tapoja, sen verran äkkiä tämä on palannut vanhoihin puuhiinsa. Poissaolon aikana on apajille ängennyt jos jonkinlaista kilpailijaa, seikka, johon Frank suhtautuu varsin kalseasti.  Tämä kokoaa sekalaisen seurakunnan vanhoja kavereitaan, päämääränä ei enempää eikä vähempää, kuin ottaa haltuun suurkaupungin huumemarkkinat, minkä jälkeen vain mielikuvitus (tai ehkä leffan nimi) on rajana.

Vaan eipä aikaakaan, kun Frankin tekoset kantautuvat myös NY:n poliisilaitoksen tietoon, sillä seurauksella että tämän hännille määrätään miehen edellisestä pidätyksestä vastanneen Roy Bishopin erikoisyksikkö. Kun viralliset väylät eivät korruptoituneisuuttaan saa rötösherraa lukkojen taakse, alkavat kovemmat otteet näyttämään molempien osapuolten silmissä huolestuttavan houkuttelevilta.